Betonstop tijdens hittegolf

Ter plaatse gestort beton op de planning deze week? Stel dit zo mogelijk even uit. De hitte heeft een belangrijke  impact op het beton en op de kwaliteit ervan op lange termijn.

Vooral voor vloerplaten (met een grote oppervlakte/volume-verhouding) is de impact groot. Door de warmte verkort niet alleen de verwerkbare tijd, het beton kan door een te snelle verdamping van het bindwater ‘verbranden’ én een belangrijke plastische krimp ondergaan.

De combinatie van deze factoren is in het algemeen nefast, maar eveneens in het bijzonder voor de waterdichtheid van keldervloeren en de oppervlaktekwaliteit van industrievloeren. Er kunnen preventieve maatregelen genomen worden door bvb gekoeld aanmaakwater gebruiken, de vloer af te dekken met plasticfolie (een curing laag is vaak onvoldoende), maar de beste oplossing is uitstellen.